Dalen jouw posities in Google, sta je niet meer op pagina 1 maar ben je weggezakt naar pagina 4? Grote kans dat niet alleen jouw Google positie maar ook jouw omzet flink gedaald is. Niet voor niets wordt wel eens de grap gemaakt: “Als je een lijk wilt verbergen kun je dit het beste doen op de tweede pagina van Google, daar kijkt toch niemand”. Ga jezelf maar eens na. Hoe vaak kom jij verder dag pagina 1 binnen Google? Het is dus belangrijk om actie te ondernemen op het moment dat jouw Google posities dalen of wanneer je helemaal verdwenen lijkt te zijn uit de zoekresultaten. Belangrijk is om eerst te achterhalen wat de mogelijke oorzaak kan zijn.

1.   Zijn je posities gezakt of ben je helemaal niet meer vindbaar in de zoekmachine?

Google indexeert jouw pagina’s. Wanneer het voor Google niet meer mogelijk is om jouw site te crawlen en pagina’s te indexeren zul je niet meer vertoond worden. Gelukkig is er een simpele manier om dit te checken. Ga naar Google en typ in de zoekbalk ‘site: jouwwebsite.nl” in. Zo zie je in een oogopslag welke pagina’s geïndexeerd zijn door Google. Staan hier niet of nauwelijks pagina’s tussen? Dan ben je helaas verdwenen uit de zoekresultaten. Een van de oorzaken kan de befaamde noindex zijn. Als dit ingesteld staat is jouw website niet meer vindbaar. Maar er kunnen ook andere oorzaken zijn. Belangrijk is om de oorzaak zo snel mogelijk te achterhalen dit zo snel mogelijk zelf te verhelpen, of hulp te zoeken om dit SEO probleem op te lossen dit valt onder de pijler Technische SEO.

2.   Heeft Google je een penalty gegeven?

Verander jij iets aan je website wat in strijd is met de Google richtlijnen? Dan kan Google je een penalty geven. Als je een penalty hebt gekregen zie je dit terug in Google Search Console. Om te voorkomen dat je een penalty krijgt is het belangrijk dat je up to date kennis hebt van Search Engine Optimization en Google richtlijnen. Heb je deze kennis niet in huis? Dan is het een goede optie om SEO uit te besteden. Daarmee voorkom je een vervelende Google penalty. Ook tekstueel kunnen er heel wat fouten gemaakt worden, zo geeft Google ook een penalty wanneer jouw content misleidend is. Ook het schrijven van SEO teksten die voldoen aan de richtlijnen kun je uitbesteden.

3.   Controleer de Robots.txt en sitemap van je website.

Dankzij robots.txt laat jij Google precies weten waar jouw website over gaat. Typ de URL van je website in je browser met /robots.txt erachter. Staat hier disallow:/ dan wordt jouw website niet geïndexeerd. Ook heeft je website een sitemap die Google laat weten welke URL iedere pagina heeft. Check dit door in je browser je URL in te typen gevolgd door /sitemap_index.xml of / sitemap.xml. Nog geen sitemap? Of problemen met robots.txt? Voeg de sitemap zo snel mogelijk toe, los de robots..txt problemen op of besteed dit uit aan een SEO professional.

4.   Zijn de juiste redirects (omleidingen) ingesteld?

Heb je onlangs een SSL beveiligingscertificaat aan je website toegevoegd? Dan is jouw URL veranderd van http:// naar https://. Maar ook wanneer je de structuur van je website aanpast kan dit grote gevolgen hebben voor jouw positie in Google. Een URL bouwt namelijk in de loop van de tijd waarde op. Verhuist de URL dan kun je de waarde van de oude URL toch doorgeven aan de nieuwe URL. Dit doe je door middel van een juiste redirect. Als je geen kennis hebt op het gebied van technische SEO, besteed het instellen van juiste redirects dan uit. Zo behoud jij je goede Google posities. Wil je er echt verzekerd ervan zijn dat jouw website altijd helemaal up to date is? Kies dan voor een website onderhoudspakket.

5.   Is er iets veranderd aan het linkprofiel van je website?

Als andere relevante websites naar jouw website verwijzen door middel van een link is dit voor Google een teken dat jouw website relevante content bevat. Hoe sterker jouw linkprofiel, hoe hoger jouw positie in Google. Het kan echter zomaar voorkomen dat jouw linkprofiel veranderd is. Of dat het linkprofiel van jouw concurrenten sterker is geworden. Dankzij een speciale tools om jouw linkbuilding profiel (en het profiel van je concurrent) te analyseren. Autoriteit is een van de 3 SEO pijlers. Hulp nodig bij het in kaart brengen van jouw linkprofiel en het bouwen van een sterke autoriteit? Lees meer over linkbuilding als onderdeel van een krachtige SEO strategie.

Om goede posities te behalen en te behouden is het belangrijk om minimaal een keer per maand jouw posities te checken en hierop bij te sturen. Als ondernemer ontbreekt vaak de tijd en kennis om hier voldoende aandacht aan te besteden, een goede optie kan dan zijn om SEO uit te besteden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *