Wat is het Verschil tussen SEO en SEA? Zowel SEO, Search Engine Optimization en SEA Search Engine Advertising dragen bij aan het beter vindbaar worden en hoger scoren in Google. De naam duidt eigenlijk al het grootste verschil aan. Advertising staat voor adverteren binnen de zoekmachine, bij SEA heb je het over betaald adverteren binnen Google. Je betaald dan een bedrag per klik voor iedere websitebezoeker. Optimization staat voor optimaliseren voor de zoekmachine, met andere woorden je optimaliseert je website om hoger te scoren binnen Google, met hetzelfde doel: meer relevante bezoekers naar je website trekken. Echter zijn website bezoekers die je vanuit jouw SEO inspanningen krijgt gratis, je betaald in tegenstelling tot SEA niet per klik. Er zijn meer verschillen tussen SEA en SEO. We zetten de belangrijkste verschillen voor je op een rijtje.

De belangrijkste verschillen tussen SEA en SEO

  • Kosten, bij SEA betaal je per klik en ben je gebonden aan je advertentiebudget. Zodra jij stopt met adverteren krijg je ook geen nieuwe website bezoekers meer. Bij SEO krijg je gratis website bezoekers en ben je niet gebonden aan een advertentiebudget.
  • Tijd. Wanneer een SEA campagne juist ingesteld is ben je na een aantal uur al goed zichtbaar en vindbaar voor jouw ideale klant. Je ziet direct resultaat. SEO is daarentegen een langduriger proces. Het duurt 3 tot 6 maanden voordat je resultaat ziet. Kies je voor SEO dan ga je wel voor een duurzaam lange termijn resultaat
  • De positie binnen de zoekmachine. Wil je echt helemaal bovenaan staan? Dan zul je dit alleen kunnen bereiken met SEA. De bovenste zoekresultaten binnen Google bestaan namelijk uit 3 tot 4 betaalde advertenties. Met SEO kun je niet op die positie scoren. Wel kun je ook een organische eerste positie bereiken dankzij jouw SEO inspanningen. Dit houd in dat je net onder de advertenties als eerste vertoond wordt.
  • Verschillende campagne types. SEO is gericht op vindbaarheid binnen de zoekmachine. SEA biedt je de mogelijkheid om verschillende campagnes in te stellen die een stuk visueler zijn zoals een shopping campagne of een display campagne.
  • Specifieke targeting. Dankzij SEA kun je jouw doelgroep specifiek targeten. Zo kun je een remarketing campagne inrichten waarbij je advertenties toont aan bezoekers die eerder een product in het winkelmandje hebben gestopt maar nog niet hebben afgerekend.

Verschil SEO en SEA

Nu jij weet wat de grootste verschillen zijn tussen SEA en SEO kun je een weloverwogen keuze maken welke vorm van zoekmachine marketing het beste aansluit bij jouw bedrijfsdoelen en budget. Ook een combinatie van SEA en SEO kan hele goede resultaten voor jouw bedrijf opleveren, wat voor jouw onderneming werkt is onder andere afhankelijk van jouw product of dienst maar ook van de branche waarin je actief bent en hoe hoog de mate van concurrentie is. Benieuwd waarmee jij de beste resultaten kunt behalen? Neem vrijblijvend contact op wij kijken graag met je mee naar de mogelijkheden voor SEA, SEO of een combinatie hiervan.

Laat SEA en/of SEO uitbesteden en ga voor maximale winst

Als je weinig kennis hebt van SEA en SEO is het aan te raden om dit uit te laten besteden. Zo voorkom je dat er advertentiebudget verloren gaat aan irrelevante website bezoekers en zorg je ervoor dat jouw website geoptimaliseerd wordt voor de zoekmachine en je geen bezoekers verliest aan een concurrent. Lees meer over het uitbesteden van SEA en het uitbesteden van SEO.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *